21 листопада, 2009

без чого не буває театру?

Однозначно, без акторів, адже в такому випадку приміщення просто перетворюєтся на німу кімнату, яку невдовзі приречено здавати в аренду.
Без чого не буває актора?
Однозначно, без сцени, адже в такому випадку актор рано чи пізно стане продавцем косметики чи шаурми, що у вільний час почитує Сартра.
Без чого не буває сцени?
Однозначно, без глядацької зали, адже тоді сцена стане комерційним, таким собі, місцем розпродажу одягу та взуття.
Без чого не буває глядацької зали?
Однозначно, відповідь напрошується сама по собі - без глядача, адже в іншому випадку пуста глядацька зала невдовзі стане залом для дискотек, а крісла залюбки розметуть всі, кому не лінь.

Тільки заради глядача, жадібного на мистецтво гри і слова, актор знов і знов виходить на сцену, щоб, як вперше, відчути його теплоту та доброзичливість, побачити його щирі спраглі очі, почути легкий бентежний стукіт гарячого серця, і... точно відгадати настрій глядача, щоб залучити його до співгри.
Успіх актора, вистави і, власне, театру залежить саме від реакції глядача. Втім, головною запорукою вдачі буде присутність в залі глядача, який точно знає, для чого він тут. Для театру "Сім Муз" таким незмінним глядачем є homologos - уважний, прискіпливий, думаючий.

Всі ці характеристики є неодмінною складовою і самих акторі, адже перед нами не просто вчорашні студенти-філологи, які намагалися пізнати глибину і силу слова в багатообіцяючих світах фантазій та ідей, але вже досвідчені мандрівники-філософи, що ретельно досліджують буття літературного всесвіту. Бути глядачем такого театру - не просто "почесно, але й корисно".


*****
P.S. А ви придбали білет на виставу театру "Сім Муз"?


8 коментарів:

  1. Дякую за такий атмосферний допис. Хоч я номінально попала до глядачів семимузівців, але насправді дивитись вистави мені приходилось або не з глядацької зали, або міцно тримаючись за канати напружених нервів... Зате я мала можливість дивитись їхні репетиції, стежити, як народжуються і шліфуються образи... Обов'язково колись напишу мемуари :)

    ВідповістиВидалити
  2. 2Модератор. Підкатом хлопчик нормальний, а на головній сторінці його щось плющить вшир. Аж серце кров'ю обливається...

    ВідповістиВидалити
  3. Модераторка10 січня 2010 р. о 00:38

    Спробуйте сприймати це як художній прийом :)

    ВідповістиВидалити
  4. Та от вже з листопада пробую і не можу:(

    ВідповістиВидалити
  5. Модераторка10 січня 2010 р. о 00:43

    Потерпіть, може я щось придумаю :)

    ВідповістиВидалити
  6. Боюсь, якби взагалі ojcm не поламали :D

    ВідповістиВидалити
  7. ламати ojcm - не наш профіль :)

    ВідповістиВидалити